Aké trendy v platbách prichádzajú v roku 2019?

Ako aj predchádzajúci rok, tak aj tento je zrejmé, že kraľovať budú digitálne platby. Posledné štatistiky hovoria o tom, že 29% Američanov nepoužíva hotovosť vôbec. Percento ľudí používajúcich hotovosť klesla z 24 na 18% od roku 2015.

Women with mobile phone in her hand
Aktuálne čísla hovoria, že až 77% zákazníkov už dnes používa službu alebo produkt podporovanú umelou inteligenciou.

Umelá inteligencia (alebo AI) sa bude viac a viac využívať pri nakupovaní

Enormný nárast digitálnych a mobilných technológií za posledné desaťročie vytvorili základ, na ktorom teraz umelá inteligencia začne prekvitať. Umelá inteligencia robí už oveľa viac ako si spotrebitelia uvedomujú a firmy plánujú využívať viac umelej inteligencie v riešeniach, ktoré ponúkajú.

Nakupovanie sa mení z DYI (Do it yourself) na DIFM (Do it for me)

Množstvo aplikácií umožnilo spotrebiteľom využívať DYI metódu, no teraz s pridaním umelej inteligencie, chatbotov a hlasových digitálnych asistentov umožňujú metódu DIFM (Do It For Me). Facebook momentálne ponúka 300 000 chatbotov na platforme Messenger, ktorí len čakajú na požiadavky zákazníkov. Zákazníci na chatbotoch oceňujú rýchlosť a personalizáciu. Zákazníci tvrdia, že je to porovnateľná skúsenosť ako komunikácia s reálnym človekom. Napr. Subway – messenger chat box online objednaniea doručenie jedla alebo Sephora – viac nápadov tu.

Mobile phone with some icons
Už dnes existuje viac ako 300 tisíc aktívnych chatbotov na Facebok Messenger platforme

Spôsob platenia bude navrhovať generácia Y a bude tak aj platiť

Woman with 3D eyeglasses
70% z nich verí, že do 5 rokov sa spôsob platenia úplne zmení a bude úplne iný, ako sme teraz zvyknutí

Výskumy potvrdili, že mileniáli chcú mať financie a bankovníctvo prispôsobené svojim potrebám, chcú ich mať vždy po ruke jednoducho a rýchlo. Až 70%  mileniálov si myslí, že do 5 rokov sa spôsob ako dnes platíme za produkty a služby úplne zmení. Postupne ako mileniáli vstúpili do pracovného života, začali si takéto bankovníctvo sami vytvárať. Vznikli nové fintechové služby, ktoré poskytujú bankové produkty v online prostredí s oveľa vyššou pridanou hodnotou, ako doteraz ponúkali tradičné bankové domy.  Pokračujúci pokrok v oblasti umelej inteligencie a strojového učenia spolu s meniacimi sa postojmi k transparentnosti a personalizácií vytvárajú obrovskú príležitosť pre obchodníkov alebo banky uspokojiť konkrétnejšie potreby svojim zákazníkov. 

Vznikajú tzv. neobanky, ktoré sa zameriavajú na zákazníkov s určitými preferenciami, alebo potrebami. Napr. aj na Slovensku bola predstavená banka novej generácie, ktorá sa netají tým, že umelá inteligencia bude jedným z nástrojov ako radiť svojim klientom pracovať s ich financiami.

Sledujte svojho zákazníka:“ Nové spôsoby platenia sa nachádzajú na veľkých technologických platformách 

Woman with computer
Priemerný dospelý človek v 2017 strávil až 5,9 hodiny denne v digitálnom priestore, alebo v médiách

Keďže spotrebitelia trávia viac času na celkom koncentrovanom počte webových stránok, banky a obchodníci musia nájsť nové spôsoby ako sa prepojiť s konkrétnou značkou a ponúknuť služby na na týchto webstránkach. Na druhej strane aj tieto veľké technologické platformy využívajú veľkú návštevnosť a snažia sa vytvárať svoje vlastné nové obchodné skúsenosti. To nepochybne prinesie rad nových prístupov, pretože najväčšie značky – či už sú to obchodníci, banky alebo technologické firmy venujú veľa času a financií na sledovanie a oslovenie zákazníka, tam kde sa rozhodne tráviť svoj čas.

Transakcie budú zabezpečené biometriou

Až 85% zákazníkov sa zaujíma o využívanie biometrie na overovanie identity, alebo na platby

Je možné je heslo môže byť vecou minulosti už v priebehu piatich rokov. Hoci nikdy neexistuje univerzálny prístup k bezpečnosti platieb, biometria sa rýchlo stáva bežnejším spôsobom ako sa spotrebitelia môžu autentifikovať na prístup k platbám. Môžu byť rýchlejšie, jednoduchšie a bezpečnejšie v porovnaní s tradičnými heslami alebo PIN kódmi, ktoré je ťažké si zapamätať a ľahko ukradnúť. S pokrokom v umelej inteligencii a budú môcť spotrebitelia využívať výhody jednoduchšej a bezproblémovej ponuky biometrických prvkov, ktoré v konečnom dôsledku pomôžu podporiť prijatie nových spôsobov platby. 

Tieto trendy prinášajú lepšie, rýchlejšie a relevantnejšie maloobchodné skúsenosti. Úspešní maloobchodníci budú využívať technológie na zlepšenie a prehlbovanie vzťahov a skúseností so zákazníkmi. 

Zdroj: https://usa.visa.com/visa-everywhere/blog.entry.html/2018/12/18/payments_technology-CZYI.html